fall-leaves-photography-lisce
#style fall jesen photography tips and tricks

10 najboljih ideja za jesenju fotografiju

Jesen je tako kreativno okruženje za one “cozy” fotografije jer odiše bojama, teksturama i inspiracijom, stoga vam savetujem da ne propustite priliku i uslikate divne jesenje fotografije. Znam da je većini jesen omiljeno godišnje doba, jer nije više tako vruće a ni tako hladno, nego taman kako treba, lišće se trudi da šušti pod svakim vašim korakom i svojim bojama tera sivilo neba. Sad ćete reći a ona dosadna kiša šta sa njom, pa dobro nije uvek dobrodošla ali ako ste kući ušuškani pod ćebetom sa toplim napitkom u ruci, zvuk kiše vas u tom trenutku može samo opustiti i sigurno ćete lepše i duže spavati. Ja prva ne volim hladne i tmurne dane ali ako se samo malo potrudite, utoplite i ušuškate možda uz neki dobar film, onda jesen i nije tako loša.

A sad se igramo sa fotografijom, odnosno daću vam par saveta i trikova kako da uslikate pravu jesenju fotografiju uz pomoć par rekvizita za koje sam sigurna da već posedujete i stvorićete pravu jesenju atmosferu.

fall-fairy-lights-svetiljke-za-jelku

  • SVETILJKE – znate one male svetiljke za jelku koje imate u toplim i hladnim nijansama bele a sigurna sam da su vam tu negde u nekoj kutiji čekaju Božić ili Novu godinu. E pa baš te male svetiljke možete da iskoristite za fotografiju, bilo da želite sebe da uslikate s njima ili prosto ih iskoristite kao pozadinu ili želite da one budu centralni deo slike, verujte da će prosto oživeti fotografiju zbog svog svetlucajućeg efekta.

fall-candles-svece

  • SVEĆE – kad smo već dotakli temu osvetljenja, sledeća ideja odnosno sledeći rekvizit bi bile sveće. Verujem da i njih imate negde, možda stoje kao ukras, možda imate one mirišljave koje daju taj dodatni ugođaj jer se mogu naći svih mogućih mirisa pa tada cela kuća miriše na opojnu jesen, slatke kolače, detinjstvo, ili već neki vama omiljeni miris. Isto tako pored raznih mirisa dolaze i u raznim bojama i dekorišu vaš dom a usput mogu da posluže da upotpune jesenju fotografiju.

fall-cup-photography-solja

  • ŠOLJA – ah ta šolja sa toplim napitkom (čajem, kafom, toplom čokoladom) pa ako još dodate šlag, cimet ili jesenji neizostavan marshmallow… prosto mi voda ide na usta samo gledajući takve fotografije. Bilo da je držite u ruci ili je slikate samu, ne može a da ne zaustavi pogled.

fall-books-photography-knjige

  • KNJIGE – meni nekako uz tu dobru šolju čaja ide i dobra knjiga. Tu je izbor naravno vaš, budite verodostojni i uslikajte se sa svojom omiljenom knjigom ili pak sa knjigom koja izgleda dobro na fotografiji. Isto tako možete se uslikati kako čitate knjigu, ili samu knjigu sa možda šoljom ili napolju gde vam je pozadina šareno jesenje lišće, sami odlučite. Ima puno inspiracije na ovu temu i na instagramu pod #bookstagram.

fall-leaves-photography-lisce

  • LIŠĆE – fotografije koje možete uslikati s lišćem su nebrojene, toliko dobrih i kreativnih ideja može da se izvede sa lišćem. Na primer pored toga što mogu da posluže kao lepa pozadina slike isto tako mogu da posluže kao krila, kao suknja (uz saradnju sa fotografom) možete da pokrijete jedno oko, da pokrijete celo lice, da ih bacate u vis, da legnete u lišće… možete ih uneti u kuću i napraviti jedan pravi jesenji kutak s lišćem u kombinaciji s ostalim rekvizitima o kojima sam već pričala.

fall-umbrella-kisobran

  • KIŠOBRAN – nije koristan samo kad kiša pada, možete se fotografisati s njim i kad nema kiše, odnosno bilo bi poželjnije da bi zaštitili fotoaparat da se slučajno ne pokvasi. Sami, u dvoje, ili sam kišobran jer i on sam može biti zanimljiv obzirom da dolazi u mnogo boja ali i oblika. Lično mislim da je crveni kišobran najefektniji kad je fotografija u pitanju.

fall-pumpkin-photography-bundeva

  • BUNDEVE – super popularan jesenji rekvizit, zbog boje, zbog teksture, raznih oblika ali i zbog činjenice da se vezuje za isto toliko popularnu Noć Veštica odnosno Halloween. Kod nas naravno takva tradicija ne postoji, već je poslednjih godina postala popularna jer nam je zapadna tradicija postala bliska putem socijalnih medija, tako da neko je prihvata neko ne ali je neminovno medju nama, pa je na vama da izaberete da li ćete joj se privoleti ili ne. Svakako čini dobar rekvizit za fotografiju.

fall-boots-photos-cizme

  • ČIZME – hteli ili ne neizostavan deo jeseni su čizme. Bilo da su gumene za kišu ili kožne u jesenjim bojama iskoristite ih i fotografišite ih. Meni se jako dopala ideja, koju naravno nisam mogla nikako da nadjem za ovaj post, ali kad obujete čizme, gornje delove napunite raznim cvećem ili lišćem i tako se uslikate, deluje veoma originalno ali isto tako nepraktično 😉

fall-teapots-photo-cajnik

  • ČAJNIK – ne znam šta je to u vezi čajnika što mi se toliko dopada, ali je tako fotogeničan, možda zbog oblika, možda zbog činjenice da je topao napitak unutra, ali svakako vredan rekvizit. Pogotovo mi se dopadaju oni u vintidž stilu, ili ti starinski čajnici koje je možda još vaša baka koristila. Klasika nikad ne zastareva.

fall-sweaters-knits-blankets-dzemperi-cebe

  • TEKSTURA – tekstura onih debelih pletenih džempera i prekrivača prosto odiše toplinom. Ništa lepše nego kad se ušuškate pod prekrivač ili ćebe uz dobru knjigu i kafu, još ako se zajedno ušuškate još bolje. Čak i ako samo poređate džempere jedan na drugi ima nešto zadovoljavajuće u tom skladu.

Ovo bi bilo mojih 10 favorita kad je jesenja fotografija u pitanju. Naravno da uvek ima mesta za vašu kreativnost, ovo su samo smernice odnosno ideje a vi sami stvorite svoju savršenu jesenju verziju, jer čak i priroda ima svoju.

Ako volite postove sa savetima i trikovima, možete da pročitate i post u kojem vam dajem par saveta kako da pozirate za fotografiju ako niste profesionalni model, uz fotografije za primer, ovde je link Kako da pozirate za fotografiju a niste model

Srećno fotkanje!!!

Leave a Reply