japansko-iscrtavanje-obrva-iskustvo
BEAUTY microblading TREND

Japansko iscrtavanje obrva – moje iskustvo

Od svih beauty trendova mislim da su obrve te koje su prošle najveću transformaciju odnosno evoluciju tokom godina. Kao dete 90-tih sećam se kako su u srednjoj školi bile popularne tanke obrve tzv. spermatozoid obrve, sve smo čupale obrve, nekome su se vratile, nekome nikad nisu. Ja inače imam jako retke i tanke obrve, na slikama nevidljive, možete zamisliti na šta su ličile onako očerupane, ukupno tri dlake sam imala, i to zahvaljujući mojoj drugarici, pošto se ja sama nisam usudila da ih diram. Hvala Bogu pa su izrasle ponovo. Onda naravno sledi period iscrtavanja debelih tamnih obrva, to mi se nikad nije svidelo pa nisam eksperimentisala ali i taj period polako prolazi pa su sad u modi prirodno čupave guste obrve koje ja sama ne mogu magično da stvorim. E pa tu dolazi na red japansko iscrtavanje obrva.

Šta je japansko iscrtavanje obrva – verujem da do sad svi već znaju šta je to i kako to izgleda, ali nije na odmet da vam malo detaljnije opišem. Naime, iscrtavanje bukvalno podrazumeva crtanje jedne po jedne dlačice izmedju vaših dlačica i na mestima na kojima one nedostaju. Sam proces traje do sat i po vremena, naravno ako se radi pedantno, precizno i kako treba.

japansko-iscrtavanje-obrva-pre-posle'

Proces japanskog iscrtavanja obrva – prvo se dogovarate kakav rezultat želite da postignete, da li želite da izgledaju prirodno, u boji vaše kose, ili tamnije, svetlije, šire, da li želite da promenite oblik možda ili da sledite svoj prirodni. Sve to se prvo dogovorite, naravno uz savete vašeg kozmetičara jer ako je dobar u svom poslu znaće tačno šta najbolje odgovara vašem licu. Zatim sledi detaljno merenje i iscrtavanje šablona da tako nazovem oko vaših obrva, to će biti putanja koju će kozmetičar da prati. Nakon toga nanosi se lokalna anestezija u obliku kreme i čekate 5-10 minuta da počne da deluje. Kad anestezija počne da deluje kreće iscrtavanje, dlaka po dlaka se crta tako što se površinski seče koža i ujedno unosi i pigment. Prvih desetak minuta ne boli ali nakon toga anestezija prestaje da deluje i počinje bol. Tako je barem bilo sa mnom, kada je anestezija prestala svaku dlaku sam osetila pojedinačno, i moram priznati da mi nije bilo ni malo prijatno, u nekim trenutcima bih i jauknula, nanela mi je još anestezije ali sad mi je koža već toliko bila iziritirana da nije vredelo. Ali stisla sam zube i istpela bol do kraja.

Kad se završi iscrtavanje, nanosi se pigment preko celih obrva i tako stoji još par minuta, to se onda briše (i taj deo peče jer vam vuče kožu da bi lepo obrisala) zatim se nanosi krema koju vam oni preporuče. Mojoj kozmetičarki je ponestalo kreme koju inače koristi pa mi je preporučila Jekoderm da mažem. U svakom slučaju je taj proces posle jako bitan da bi se obrve što bolje “primile”.

japansko-iscrtavanje-obrva-iskustvo

Kad se završi proces iscrtavanja kozmetičar vas savetuje šta treba da radite narednih dana. Meni je rečeno da prva tri dana mažem kremu na svaka dva sata, da ne budu suve i da što pre zarastu. Između mazanja ih perete blagim sapunom da slučajno prljavština ne bi ušla u ranice. Jer realno svaka nacrtana dlaka je sad ranica, i treba da se zaceli.

Verujem da ste videli i sliku koju su svi postavljali o procesu posle, tipa prvi dan, drugi dan, sedmi dan… kako izgledaju i kako se osećate, e pa baš je tako. Prvi dan su savršene samo malo bole i zatežu. Drugi dan su tamnije i jos uvek zatežu. Peti dan su još tamnije i više ne bole tako, ali izgledate kao da su markerom iscrtane. Deseti dan polako kreću da se ljušte, krastice otpadaju i mislite da ništa neće ostati. Posle mesec dana tačnije posle 40 dana, kada je vreme za korekciju (koja je obavezna) obrve su oljuštene i znatno izbledele.

Korekcija – meni je do korekcije prošlo više od 40 dana, uhvatio me je 1. maj , nismo bili tu, pa sam dobila a rekli su mi da smo tad osetljivije na bol pa ne bi trebalo da se rade u tom periodu. Uglavnom kad je sve to prošlo baš su izbledele i pravo da vam kažem malo me je grdila što toliko kasnim (tako da nemojte kasniti) i odradila mi je korekciju uz manje prepravke koje su bile neophodne. Korekcija je trajala isto koliko i samo iscrtavanje prvi put, što nisam očekivala. Znači sve ispočetka, merenje, anestezija, iscrtavanje, bol, sve isto. Opet sam stisla zube, ali je manje bolelo, verovatno jer sam znala već šta me čeka. Opet period zarastanja, mazanja, ljuštenja… I to je to, traju od 6 meseci do godinu dana u zavisnosti od tipa kože, masnija koža navodno najkraće drži boju. Meni je koža suva i prošlo je sad već 6 meseci i jesu izbledele ali su i dalje tu, malo ih samo docrtam kad se šminkam ali za dane bez šminke ne moram ništa da diram, samo se probudim sa obravama!!!

 

selfie-style-sense-moments

Nadam se da sam vam malo približila čitavo iskustvo i da sad znate tačno šta da očekujete. Ja sam detaljno istaživala pre nego što sam se upustila u ovu avanturu, jer ipak to je vaše lice. Najbitnije je da nađete dobrog kozmetičara da znate kako radi i da mu verujete. Ja sam zaista imala sreće, moja kozmetičarka je zaista posvećena, pedantna, detaljna, čista. Tako da nemojte ići tamo gde je najjeftinije i gde niste sigurni kako rade nego lepo se raspitajte ili tražite preporuke, to je ipak polutrajni proces i ne skida se tako lako.

Kakvo je vaše iskustvo kad je u pitanju japansko iscrtavanje obrva!? Podelite svoja iskusta u komentaru ispod posta, možda nekom možete da pomognete ili preporučite kozmetičara, ili ako imate neko pitanje slobodno ostavite u komentaru i potrudiću se da vam odgovorim što pre.

Ja vam moju kozmetičarku preporučujem, ako neko želi da mu dam njene podatke neka mi pošalje mail, ne bih njen broj telefona ili bilo šta slično ostavila ovde javno.

Leave a Reply