kako pozirati ruke naočare
#fashion #style fashion blog OUTFIT

Kako da pozirate za fotografiju a niste model

Prvo što želim da naglasim mada već vidite i sami, ovaj post pišem na srpkom jeziku. Ako se pitate odkud to, pošto na mom blogu nema postova na srpskom, razlog je upravo ova tema, tema o kojoj je toliko pisano i to pretežno na engleskom, stoga želim ovu temu da približim i onima koji možda ne govore ni jedan drugi jezik osim srpskog, hrvatskog, bosanskog ili im je prosto lakše da prate kad čitaju na svom jeziku, znam da sam ja takva.

Dakle pozirati za fotografiju – možda nekom zvuči bezveze, ili neko razmišlja šta tu zapravo ima da se uči, ali verujte mi ima itekako. Pritom ne mislim na porodične fotografije ili dečje rođendane nego fotografije za blog, instagram, neki photoshoot i sl. Nikako ne mislim da sam ja neko ko je profesionalan kad je ova tema u pitanju ali zaista dugi niz godina vodim ovaj blog i isto toliko se i slikam za njega pa sam usput naučila nekoliko trikova koje ću podeliti sa vama. I do sad sam dobila gomilu pitanja tipa kako se tako namestim za fotografiju i sl. Da se razumemo nije poenta da budete profesionalni modeli već da na fotografiji izgledate prirodno, opušteno, neusiljeno i nikako veštački. Naravno da nisam ni ja oduvek znala kako da se “namestim” ali sam malo po malo istaživala, gledala druge, vežbala i sad znam koji su moji aduti i kako da ih istaknem. Verujte mi na reč od sad vam je ogledalo najbolji prijatelj.

Sve savete i trikove ću podeliti u nekoliko kategorija čisto zbog lakše preglednosti ali u svakom slučaju ću svaki primer pokušati da dopunim fotografijom.

  • Glava – kao što rekoh ogledalo ti je nabolji prijatelj, stani ispred ogledala i pogledaj svoje lice – kako izgleda kad gledaš pravo, kako izgleda iz jednog i drugog profila, sve uglove izuči. Sad uzmi fotoaparat ili telefon, s čim god se već slikaš i uslikaj sve te uglove lica. Koji ti se najviše dopada – to je TVOJ UGAO, taj ugao, profil ili anfas koristi i kad te neko slika. Takođe na šta treba da obratiš pažnju jeste da li bolje izgledaš kad si na slici nasmejan/na od uva do uva, ili je možda blagi osmeh tvoj adut ili pak kad si ozbiljan/na. Ja lično smatram da blagi osmeh svima lepo stoji i da ga treba praktikovati kad god, naravno ako se od vas ne zahteva suprotno.

kako-pozirati-za-fotografiju

  • Ruke – svi znamo (nadam se) da kad nam ruke leže neponično pored tela, ispadnemo kao vojnik ili kao drvo a da ne pominjem da dodaju i kilograme tako prilepljene uz telo. Stoga RUKE OD TELA – može na struk, može prekrštene ili možda ležerno u džepove, prednje, zadnje. Takodje može jedna ruka u visini lica, druga na stuk, ili jedna u visini lica drugom pridržavamo kraj majice, jakne i sl. Igraj se sa rukama. Ako i dalje ne znaš šta ćes s rukama onda su rekviziti tvoj adut, što je i sledeća stavka.

kako-pozirati-za-fotografiju-1

  • Rekviziti – rekviziti su ustvari od jako velike pomoći kad prosto ne možeš da smisliš šta ćes s rukama. Primeri rekvziita su – TORBA, NAOČARE, KOSA, CVEĆE, KAFA, KUCA, MACA… to su oni spontani. Tako na primer torba koju nosiš svaki dan je odličan rekvizit, možeš da je držiš ispred sebe sa dve ruke, možeš da pridržavaš jednom rukom kaiš na ramenu, možeš da je držiš u jednoj ruci a druga ti je slobodna za neku drugu pozu… Isto tako naočare imaju dvostruku ulogu, one su rekvizit i za lice i za ruke. Kada su na licu daju tu neku dozu misterije, ili pak kriju podočnjake od neprospavane noći. Možeš da ih pridržavaš jednom rukom ili da gledaš u fotografa preko njih. Namerno sam stavila kosu kao jedan od pomoćnika pri fotkanju jer zaista jeste, kad je puštena igraj se s njom, drži je kao da želiš da je skoniš s lica. Čak i kad je u repu, igraj se s repom, s punđom, s kikicama… Sad već ostale rekvizite moraš da kupiš, ali zašto da ne, ionako ćeš danas piti kafu, iskoristi fotkaj se s njom, u kafiću ili napolju s onom “za poneti”, isto tako cveće, kupi na pijaci uslikaj se i posle toga imaš cele nedelje mirisno cveće u kući. Kuce i mace važe za one koji ih imaju, ali Bože moj, pozajmi za fotku, što da ne.

kako-pozirati-kosa

kako-pozirati-ruke-naočare

kako-pozirati-kuca

  • Noge – vraćamo se na istu konstataciju kao i kad su ruke u pitanju, da bi izbegli da izgledate kao vojnik nemojte stajati sa ravno spojenim nogama. Pokušajte uvek JEDNU NOGU da “izbacite” NAPRED , kao blagi korak u napred ili isto tako može i u stranu. Možete jednu nogu blago da savijete u kolenu i da napravite trougao s drugom nogom.

kako-pozirati-noge kako-pozirati-noge-1

kako-pozirati-noge-2

  • Fotograf – Pored svega gore nadenog veoma bitna stavka je KOMUNIKACIJA sa fotografom (ne bitno da li je profi ili je mama, muž, sestra) dogovarajte se, pitajte da li ste lepo stali, da li vam je frizura na mestu… Jako je bitna ta komunikacija, videćete koliko ćete brže i lakše doći do lepih slika. Zamolite i fotografa da slobodno eksperimentiše sa različitim uglovima slikanja dok ne nađete onaj koji vam najviše odgovara. To je zaista bitno jer neko želi da izgleda možda viši, neko tanji, neko voli izbliza da prikaže sve detalje, neko želi da pozadina bude ključni deo fotografije. Ne plašite se da probate nešto novo svaki put.

Nadam se da sam vam koliko toliko pomogla sa ovim savetima i trikovima, u koliko imate možda neko pitanje slobodno ostavite u komentaru ili mi pošaljite mail, potrudiću se maksimalno da vam izađem u susret.

Ako ima onih koji više vole sami da se slikaju ili prosto nemaju ko će da ih slika imam par trikova kako da vam budu što bolje slike i kad nemate treću ruku za pomoć, napisaću post i o tome ako vas zanima.

U mom predhodnom postu takođe možete naći korisne savete, u ovom slučaju kako da uvek izgledate elegantno i chic, znam da je to nekada nije lako pogotovo ako nemate puno vremena pa bacite oko ako vas zanima How to always look classy & chic

Leave a Reply